Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Kar 35 odstotkov žensk je žrtev nasilja

Jasna Podreka

Gostja Jasna Podreka. Foto: Radio Capodistria

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami je Generalna skupščina OZN razglasila 25. novembra 1999 z namenom ozaveščanja javnosti o tem vprašanju.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je več kot tretjina žensk žrtev telesnega ali spolnega nasilja. Najbolj pogosto gre za nasilje v domačem okolju, povzročitelj pa je partner.

Zaskrbljujoči so tudi podatki o deležu nasilja nad ženskami v Sloveniji. Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s tem vprašanjem, so začele zbirati podpise pod peticijo za bolj sistematičen in celovitejši pristop k preprečevanju nasilja nad ženskami. Preprečevanje nasilja, zaščita žrtev in kaznovanje nasilnežev so temeljne točke Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima. Čeprav so dokument ratificirale številne evropske države, v praksi še vedno ni zaživel. V svetovnem merilu je 35 odstotkov žensk žrtev nasilja, v trideset odstotkih je povzročitelj partner.

Poleg tega se je število femicidov v letu 2013 povečalo za 14 odstotkov, kar za 16 odstotkov več se jih je zgodilo v družinskem okolju, pa tudi v prijateljskih in delovnih razmerjih.

Vprašanje nasilja je enako pereče v Sloveniji, poudarja sociologinja Jasna Podreka: »Prva nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi in partnerskih odnosih, opravljena v letih 2010/2011, je pokazala, da je 40 odstotkov slovenskih žensk od dopolnjenega 15. leta doživelo eno od oblik nasilja v družinskem krogu. Povzročitelji so bili njihovi partnerji. Podatki dokazujejo, da gre za še vedno zelo prisoten pojav, ki prizadane številne ženske. Predvsem pa ne smemo pozabiti, da so v takšnih okoljih žrtve tudi otroci.«

Podreka ugotavlja, da v Sloveniji primanjkuje programov za preprečevanje nasilja in za ozaveščanje javnosti, obenem pa poudarja pomembno vlogo nevladnih organizacij in društev s tega področja. Denimo, SOS telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo, krizni centri in varne hiše. Na območju regije so edini krizni center za žrtve nasilja odprli pred petimi leti v Piranu. Do danes je skupno gostil skoraj 450 žensk in otrok, od tega samo lansko leto 64 žensk in 36 otrok.

Lara Drčič

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0