Slovenija: zagotovljen enak obseg financiranja italijanske manjšine

Predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani zadovoljen.

Obalne občine je obiskal predsednik vladnega Urada za narodnosti Stane Baluh. Najprej se je srečal s predstavniki izolske, koprske in piranske občine, nato pa še s predstavniki novoustanovljene občine Ankaran. V Kopru se je na ločenih sestankih pogovarjal z vodstvi Italijanske unije in Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti (OSSIN).

Predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti (SSIN) Alberto Scheriani je z obiskom zadovoljen. Vladni Urad za narodnosti namreč zagotavlja, da ne bo rezal sredstev za financiranje dejavnosti italijanske skupnosti v letu 2015: “Dobili smo zagotovila, da bodo sredstva, namenjena tako posameznim SSIN, kakor za zagotavljanje dvojezičnosti v občinah, enaka letošnjim, kar pomeni, da bo tudi obseg naših dejavnosti enak.”

Sogovorniki so se dogovorili, da bodo oblikovali skupno telo, v okviru katerega bi o vprašanjih SSIN razpravljali vsi zainteresirani, od vodstev posameznih SSIN, do predstavnikov pristojnih ministrstev in regionalnih ustanov, ki podpirajo italijansko narodno skupnost.

Glavni cilj je opredeliti strateške projekte prihodnosti. Kakor je poudaril Scheriani, “se naša skupnost želi razvijati, to pa lahko doseže le z načrtovanjem prednostnih ciljev”.

Na srečanju s predstavniki Italijanske unije v Kopru je Baluh je pohvalil pozitivne učinke dela Urada Evropa. Prav tako je ponovil, da pri financiranju narodnih skupnosti ne bo rezov, kar ponovno potrjuje, da ima Cerarjeva vlada posluh za avtohtone manjšine. Pogodbe za dejavnosti v letu 2015 naj bi podpisali kmalu.

Lionella Pausin Acquavita

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0