Viški hrane od trgovin do lačnih

Trgovine po Sloveniji zavržejo ogromno hrane, ki naslednji dan sme biti več v prodaji. Prostovoljci hrano prevzamejo razdelijo tistim, ki si je ne morejo več privoščiti.

Prostovoljci prevzemajo višek hrane v trgovini. Živila so higienična in zdravstveno povsem neoporečna.

Prostovoljci prevzemajo višek hrane v trgovini. Živila so higienična in zdravstveno povsem neoporečna. Foto: Lions Club Koper-Capodistria

Sveže meso, ribe, jogurti, sadje in zelenjava. Prostovoljci prejmejo vse vrste hrane in jo odnesejo na Rdeči križ.

Sveže meso, ribe, jogurti, sadje in zelenjava. Prostovoljci prejmejo vse vrste hrane in jo odnesejo na Rdeči križ. Foto: Lions Club Koper-Capodistria

Bogdan Vadnov, koordinator projekta zbiranja Viškov hrane na Obali, je postal Osebnost Primorske meseca oktobra.

Bogdan Vadnov, koordinator projekta zbiranja Viškov hrane na Obali, je postal Osebnost Primorske meseca oktobra. Foto: Lions Club Koper-Capodistria

Revščina vse bolj trka na naša vrata, pri tem pa smo ujeti v paradoks. Na eni strani so ljudje, ki ne vedo več, kaj bodo dali na krožnik. Na drugi pa ogromne količine hrane, ki jo zavržejo celo v trgovinah.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je trgovcem dalo pobudo za organizirano darovanje hrane, ki naslednji dan ne sme več biti v prodaji. Prvi je pobudo sprejel Mercator, kmalu so se mu pridružili še drugi.

Akcijo Viški hrane so slovenski Lions Clubi začeli na Štajerskem. A tudi primorski prostovoljci niso zaostali in se že maja 2014 povezali s trgovci in organizacijami, ki poskrbijo, da še uporabna živila pridejo do tistih, ki jih potrebujejo.

Bogdan Vadnov, koordinator petih Lions klubov in podružnice Zarja iz Portoroža, ki v slovenski Istri uresničujejo projekt Viški hrane, je postal Osebnost Primorske meseca oktobra. Tako so odločili glasovi poslušalcev, bralcev in gledalcev Radia Koper, Primorskih novic in Televizije Koper ter komisije vseh treh medijev.

Vesna P. Godnič, Jana Samsa

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0