Deset let Društva za zgodovinske in geografske študije

Ob jubileju je izšlo delo o bratovščinah v Istri

Piransko Društvo za zgodovinske in geografske študije praznuje deseto obletnico delovanja. Jubilej so obeležili na sedežu piranske SSIN v Tartinijevi hiši. Ob tej priložnosti so prestavili delo o istrskih bratovščinah "Le confraternite istriane. Una sintesi" avtorjev Denisa Visintina, Davida Di Paolija Paulovicha in Rina Ciguija.

Ob ustanovitvi, leta 2004, si je društvo zastavilo in izvedlo številne dejavnosti: mednarodne znanstvene posvete, okrogle mize in publikacije z zgodovinskimi tematikami, predstavljalo je dejstva in osebnosti, ki so v tem okolju pustile pečat, vendar se o njih premalo govori.

Predsednik društva Kristjan Knez poudarja: »V organizaciji posvetov in objavljanju dokumentov s teh študijskih dni smo našli svojo nišo. Naj poudarim, da smo ob tem doživeli številne pozitivne kritike strokovnjakov, ki prihajajo iz različnih okolij – od univerze, do raziskovalnih inštitutov, knjižnic, arhivov ... društev. Leta 2010 je nastala zbirka "Fonti e studi per la storia dell'Adriatico orientale«/«Viri in študije za zgodovino vzhodnega Jadrana«, v okviru katere izdajajo monografije oziroma publikacije o virih, ki so v kontekstu evropske zgodovine, povezani z Istro in Dalmacijo.

Ob deseti obletnici je društvo predstavilo novo delo o istrskih bratovščinah z naslovom »Le confraternite istriane. Una sintesi«. Kakor pojasnjuje Knez, »gre za tretjo publikacijo iz zbirke 'Fonti e studi', ki govori o morda že nekoliko pozabljenem vidiku nekdanje celotne istrske družbe. V okviru katolišče cerkve so bile bratovščine dobro organizirana združenja vernikov z zelo natančnimi notranjimi pravili. Njihova glavna naloga pa so bila dobrodelna dela. Na območju celotne Istre je delovalo več sto bratovščin.

Lara Drčič

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0