Franco Degrassi prejemnik nagrade "Isola d'Istria 2014"

Nagrado »Isola d'Istria – 2014« so podelili v Manziolijevi palači

Samoupravna skupnost italijanske narodnosti (SSIN) v Izoli je letos šestič podelila nagrado za najbolj dejavne osebnosti istrskega mesteca. Doslej so jo dobili vinogradnik Livio Felluga, ribič Angelo Troian, raziskovalca Giovanni Russignan in Ferruccio Delise, posthumno pa so jo podelili Luigiju Drioliju, političnemu zaporniku jugoslovanskega režima. Letos je komisija SSIN izbrala Franca Degrassija. Otroštvo je preživel v Izoli, izobraževanje je nadaljeval na koprski gimnaziji, nato pa je kot trinajstleten deček v času eksodusa odšel iz rodnega kraja.

Študij je nadaljeval v Italiji, po kateri je kot podjetnik tudi veliko potoval. Vendar svojega rodnega kraja ni nikoli pozabil. Ko je bil občinski načelnik za šport v času župana Illya, so na njegovo pobudo v Trstu postavili doprsni kip pesniku Pasqualu Besenghiju. Kot namestnik direktorja tržaškega pristanišča je omogočil, da so v enem od skladišč zbrali in shranili materialno dediščino, ki je ostala od ezulov.

Degrassi je 25 let vodil miljsko navtično društvo »Pullino«, ki je dejansko nadaljevalo tradicijo nekdanjega istoimenskega izolskega kluba.

Od pripadnikov izolske ezulske skupnosti pa se razlikuje predvsem po svojem nepredstanem spodbujanju sodelovanja in dialoga z današnjimi prebivalci Izole: "Na nek način sem poskušal biti blizu svojim someščanom. Ob tem pa sem želel narediti tudi kaj koristnega za ohranjanje italijanskega jezika in italijanske kulture. Prepričan sem, da to bogati tako Italijane, kakor Slovence.«

O navezanosti Degrassija na njegov rojstni kraj priča zanimiva zbirka slik in razglednic s panoramskimi pogledi Izole, ki so jo razstavili v Manziolijevi palači.

Alberto Cernaz

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0