Z jadrnico po sledeh Beneške republike

Od Benetk do Istanbula s postanki v obmorskih krajih, kjer so Beneški trgovci pustili svoj pečat.

Poudarki

  • Itinerarij obsega 29 krajev, kot so Pula, Korčula, Dubrovnik, Kreta, Patras, Cavtat itd.
Piran

Piran je pomembna etapa na turistični poti. Foto: BoBo

Beneški trgovci

Beneška republika je s trgovino povezala Sredozemlje

Verotour - evropski projekt za razvoj multikulturnega in trajnostnega turizma povezuje obmorske kraje vzdolž Sredozemske obale, kjer je viden vpliv Beneške republike. Cilj projekta je razvoj turistične poti in njena uvrstitev na seznam svetovno priznanih tematskih poti Evropske komisije.

Jadranje od Benetk do Istanbula vključuje številne pomembne etape, med njimi je tudi Piran. O tamkajšnji prisotnosti Benečanov govorita tako arhitektura kot mandrač, vsem pa ni znano, da so s piransko soljo trgovci oskrbovali celo Beneško republiko.

Beneška republika (697-1797) je v tisočletju svojega obstoja postala trgovska in pomorska velesila, ki je vladala celemu Sredozemlju. Z Bližnjega vzhoda so trgovci uvažali začimbe in svilo ter na svoji pomorski poti postavljali postojanke. Utrdbe, palače in ostala kulturna dediščina s časov Beneške republike še danes povezuje številne obmorske kraje.

Pomorska pot po sledeh Beneške republike je namenjena ljubiteljem jadranja, ki si med postanki vzamejo čas za spoznavanje zgodovine in kulturnih znamenitosti obiskanih krajev.

Projekt Verotour sofinancira evropska komisija, v njem pa sodeluje 15 partnerjev iz sedmih evropskih držav: Italije, Slovenije, Hrvaške, Albanije, Črne Gore, Grčije in Turčije.

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0