Zgodovina italijanske književnosti Kopra, Izole in Pirana v eni knjigi

Zgodovina italijanske književosti treh obalnih mest je prvič zbrana v enem delu.

Copertina, Antologia, Autori, Istriani

Zgodovina italijanske književnosti Kopra, Izole in Pirana je sedaj zajeta v nedavno izdani knjigi, ki so jo predstavili v Kopru, založila pa jo je Italijanska unija. Avtorica dela je pripadnica italijanske narodne skupnosti Nives Zudič Antonič, priznana docentka in predstojnica Oddelka za italijanistiko na Univerzi na Primorskem.

Pomembno delo z naslovom “Zgodovina in antologija italijanske književnosti Kopra, Izole in Pirana” je plod večletnih dejavnosti v okviru projekta Jezik-lingua, financiranega s pomočjo evropskih skladov. Avtorica na več kot 500 straneh predstavi zgodovino literarnega ustvarjanja v italijanskem jeziku na prostoru treh obalnih mest.

Zudić Antoničeva v delu zajame obdobje od trinajstega stoletja, ki se začne s frančiškanskim menihom Monaldom, do danes. Tako je denimo osrednji lik obdobja humanizma Pier Paolo Vergerij starejši, v šestnajstem stoletju pa Pier Paolo Vergerij mlajši. V času razsvetljenstva ima osrednjo vlogo Gian Rinaldo Carli, v devetnajstem stoletju pa Besenghi. Za dvajseto stoletje je značilen razmah literarnega ustvarjanja. Tu srečamo narečne pesnike kot je Tino Gavardo, pisatelje kot je Pier Antonio Quarantotti Gambini, učenjake in intelektualce kot so Francesco Semi, Diego de Castro in Bruno Maier. Po drugi svetovni vojni oziroma po eksodusu začne nastajati tako imenovana književnost italijanske narodne skupnosti. Med ustvarjalci slednje so v antologiji svoje mesto dobili tudi Isabella Flego, Marco Apollonio in Aljoša Curavić.

Opise življenja in dela glavnih književnikov v antologiji dopolnjujejo daljši odlomki iz njihovih del, medtem ko je za zgodovinski okvir s kratkimi opisi dogajanja poskrbel Kristjan Knez.

Delo je namenjeno najširši javnosti, predvsem pa učencem, dijakom in študentom.

Antologija italijanske književnosti Kopra, Izole in Pirana je izšla tudi v slovenskem prevodu Gašperja Maleja.

Ornella Rossetto

Foto: Unione Italiana

Antologia, Autori, Istriani, Presentazione
Antologia, Autori, Istriani, Presentazione
Antologia, Autori, Istriani, Presentazione
Antologia, Autori, Istriani, Presentazione
Antologia, Autori, Istriani, Presentazione
Antologia, Autori, Istriani, Presentazione
Antologia, Autori, Istriani, Presentazione
Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0