82 kg hrane na Slovenca letno konča v smeteh

Gospodinjstva so odgovorna za drugi največji delež odpadne hrane.

Gospodinjstva so odgovorna za drugi največji delež odpadne hrane.

Komunala Koper spodbuja občane k odgovornejšemu ravnanju s hrano.

Komunala Koper spodbuja občane k odgovornejšemu ravnanju s hrano. Foto: Valens

Veliko živil se zavrže že na poti do prehrambeno predelovalne industrije in nato v trgovinah na drobno. Za drugi največji delež odpadne hrane pa so odgovorni končni uporabniki – gospodinjstva.

Več kot petina (22 %) gospodinjstev v anketi Ekologov brez meja ocenjuje, da zavržejo več kot četrt kilograma hrane na dan. Najpogosteje je to pokvarjena hrana ali tista, s pretečenim rokom trajanja (predvsem kruh, pecivo, sadje in zelenjava).

Slovenska komunalna podjetja so zato letos oblikovala pobudo Skupaj za boljšo družbo. Na problematiko zavržene hrane so opozorila s stojnicami, obloženimi z 82 kg hrane, kolikor je povprečni prebivalec zavrže vsako leto.

Eni lačni, drugi predebeli

Med tem ko vse več ljudi trpi lakoto, se smetnjaki vztrajno polnijo s še uporabno hrano. Ta paradoks ni značilen le za Slovenijo, ampak za cel svet. Kljub temu pa je delež odpadne hrane enak v industrializiranih državah in v državah v razvoju.

V EU se vsako leto zavrže 90 milijonov ton hrane oziroma 180 kg hrane na osebo, ocenjuje Evropska komisija. V dokumentu Časovni načrt za Evropo, gospodarno z viri (Roadmap to a resource-efficient Europe) si je zadala cilj, da do leta 2020 zmanjša količino užitne odpadne hrane za polovico.

Postanimo odgovornejši

Z nekaj majhnimi a pomembnimi ukrepi lahko vsak prispeva k zmanjševanju zavržene hrane in njeni pravičnejši porazdelitvi.

Doma začnimo načrtovati jedilnike in nakupe, naučimo se uporabljati ostanke. Enako bi morali z ustreznim načrtovanjem dobave in prodaje prehrambenih izdelkov ukrepati trgovci.

Pozitiven zgled dajejo nekateri manjši prodajalci, kot so pekarne, ki neprodane izdelke namenijo dobrodelnim organizacijam.

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0