Ne kupuj, česar ne potrebuješ

V zadnjih letih se potrošništvo umirja, a kupi odpadkov so še vedno preveliki. Naučiti se moramo ločevati odpadke, smotrno nakupovati in reciklirati.

Iz odpadnega materiala lahko nastane tudi formula, so dokazali dijaki Srednje tehniške šole Koper.

Iz odpadnega materiala lahko nastane tudi formula, so dokazali dijaki Srednje tehniške šole Koper. Foto: Valens

Dijaki se zavzemajo za uporabo naravnih materialov. Napravili so računalnik v leseni preobleki.

Dijaki se zavzemajo za uporabo naravnih materialov. Napravili so računalnik v leseni preobleki. Foto: Valens

Kupi odpadkov rastejo. Kupujemo nepotrebne stvari, jih komaj uporabljene odvržemo in se nato podamo po novih nakupih. Rastejo tudi trgovine - Slovenija je v evropskem vrhu po obsegu nakupovalnih površin na prebivalca. Začarani krog nastajanja odpadkov je mogoče prekiniti.

Ločujmo že v trgovini

Cilj je, da bi bilo odpadkov za ločevanje čim manj. Zato že v trgovini ločujmo med izdelki, ki jih zares potrebujemo in tistimi, ki jih bomo morda uporabili enkrat in jih nato zavrgli. Takšne stvari si raje izposodimo. V pomoč so nam spletne strani za izposojo orodja, pripomočkov za otroke, oblek itd.

Okolja pa ne smetimo le s stvarmi, ki smo jih kupili, a nikoli zares potrebovali. K odpadkom moramo prišteti še embalažo, ki je pogosto večja in škodljivejša od njene vsebine. Ko kupujemo, izbirajmo izdelke z manj embalaže, svetuje direktor Komunale Izola Denis Bole.

Recikliranje

Odpadnemu materialu lahko z nekaj ustvarjalnosti vdahnemo novo življenje. Pozitiven učinek na okolje je toliko večji, če recikliranje in uporaba naravnih materialov postane vodilo večjih ustanov.

Dijaki Srednje tehniške šole Koper so iz odpadnega materiala sestavili pravo formulo na elektronski pogon. Ohišje računalnika pa so namesto iz umetnih materialov napravili iz lesa.

Preveč mešanih odpadkov

V Kopru se na leto nabere za 15.000 ton mešanih odpadkov, v Izoli pa za 3.000 ton. Mešanih odpadkov pa ne bi bilo, če bi pravilno ločevali, trdi Bole. Sicer pa se v Izoli odstotek ločenosti odpadkov viša. V zadnjih treh letih se je več kot podvojil na 45 odstotkov. A to je še daleč od razvitih evropskih regij, kjer je ločenost odpadkov 80-odstotna.

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0