Hrvaški nogometni kaos

Po neodigrani tekmi med glavnima hrvaškima ekipama: odprto – za enkrat zgolj športno - soočenje med Zagrebom in Splitom.

calcio, caos, tifosi, croazia

Hrvaški navijači; kaos na stadionu Foto: RTV SLO

Kaos, v katerem se je znašel hrvaški nogmet, bi po mnenju nekaterih komentatorjev lahko rešili le z dveletno prepovedjo vseh tekem. Sodu je izbila dno neodigrana tekma v Zagrebu med večnima tekmecema, zagreškim Dinamom in splitskim Hajdukom. Na nogometno igrišče niso prišli nogometaši dalmatinske ekipe, ker so tako hoteli izraziti solidarnost s svojimi navijači iz skupine »Torcida«. Slednji so namreč zapustili stadion, potem ko policisti nekaterin članom »Torcide« niso dovolili vstopa na Maksimir. Tekmo so tako brez igre dobili Zagrebčani, Splitčane pa so doma pričakali v prazničnem vzdušju. In prav to je realna podoba hrvaškega nogometa: njegova značilnost je neverjetna politizacija, ki jo seveda spremlja skrajno navijaštvo. Talci slednjega pa so ekipe, nogometaši, športniki in dobronamerno občinstvo. Če temu dodamo še ekonomske interese, smo se zelo približali dejanskim razmeram.

Ob tej podobi hrvaškega nogometa in njenega vodstva ne smemo pozabiti posameznikov dvomljive moralnosti, ki kljub pristojnostim zavračajo vsakršno odgovornost. Spomnimo se denimo dogodkov na milanskem San Siru ob srečanju nogometnih reprezentanc Italije in Hrvaške. Tekmo so namreč prekinili zaradi dimnih bomb, ki so jih na igrišče odvrgli navijači v majicah z vzorcem belo-rdeče šahovnice. Bolj kot majice, je v tem primeru rdeče žarela sramota. Ali pa nedavni napad skrajnih zagrebških navijačev na študentski dom v Zagrebu, kjer prebivajo študentje iz Dalmacije. Dejstvo je, da takšno ravnanje nima nič skupnega s športom, širjenje takšnih praks pa bi lahko resno ogrozilo družbo, ki se že tako sooča z resno politično in gospodarsko krizo ter krizo identitete. Vse kaže, da gre pri tem za vse bolj oster spopad med desnico in levico, severom in jugom, kulturo in barbarstvom. Rešitev iz zapletenih razmer pa lahko preko svojih demokratičnih ustanov poišče le hrvaška družba.

Lionella Pausin Acquavita

Deli:

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Komentarjev: 0